Bouwen in hout is CO2 opslaan

Wist u dat hout (naast bamboe) het enige constructieve bouwmateriaal is dat CO2 opslaat in plaats van CO2 genereert zoals beton (dit komt o.a. doordat het veel energie kost om beton te produceren en te slopen). In 1m3 hout wordt ca. 1 ton CO2 opgeslagen.

Nu zult u zich afvragen aan wat is er duurzaam aan het kappen van bomen. De bomen waarvan uw woning gebouwd is hebben zodra ze volgroeit zijn hun maximum aan CO2 opgeslagen. Door de bomen te kappen (volgens de eisen van verantwoord bosbeleid) en er bouwmateriaal van te maken wordt de opgenomen CO2 permanent opgeslagen, waarmee tevens de uitbreiding van bosgebieden wordt gestimuleerd. Het opslaan van CO2 in gebouwen is volgens ons een van de belangrijkste aspecten om het klimaatprobleem tegen te gaan.

Een rekenvoorbeeld:
In het SPEEHUIS (een vrijstaande woning van CLT) is 150 m3 vurenhout toegepast, waardoor er 93.388 kg CO2 opgeslagen is in het gebouw. Dat staat gelijk aan het jaarlijkse elektraverbruik van 103 huishoudens. of de uitstoot van 784.773 kilometer aan uitlaatgassen van een middenklasse auto. De Europese bossen slaan deze hoeveelheid CO2 op in 6 seconden.

Al het toegepaste hout in het SPEEHUIS is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Hetzelfde gebouw in beton zou 46.694 kg CO2 produceren. De totale CO2 reductie door te bouwen in massief hout in plaats van beton is daardoor 93.388 kg + 46.694 kg = 140.082 kg CO2.

Terug naar alle artikelen

Site by Alsjeblaft!